Kā runāt par karu

Lai arī netālu, Ukrainā, ir uzsākts netaisnīgs karš, Latvija ir drošas mājas visiem Latvijas iedzīvotājiem. Mēs esam spēcīgu organizāciju – ES un NATO dalībvalsts. Tajā pat laikā arī Latvijā viedokļi iedzīvotājiem atšķiras. Un šiem atšķirīgajiem viedokļiem nav nacionalitātes.

Gribam aicināt šajā situācijā saglabāt mieru, runāt ar atšķirīgu viedokļu paudējiem cieņpilni un bez agresijas. Latvija vienmēr ir laipni pieņēmusi dažādu tautību, dažādu reliģiju un dažādu uzskatu cilvēkus. Savukārt naida kurināšana mūsu valstī ir aizliegta.

1.      Lai pedagogiem būtu vieglāk runāt ar skolēniem un pedagogiem par esošo situāciju valstī un pasaulē, lai kliedētu bailes, satraukumu, iedrošinātu sarunām, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzsāk tiešsaistes sarunu ciklu “Emociju viesistaba”.

Pirmā saruna notiks platformas Facebook IZM lapā – https://www.facebook.com/Izglitibas.ministrija

Trešdien, 2.martā, plkst.16.00. Aicinām pedagogus un vecākus uz sarunu – Kā skolā runāt par karu.

Sarunā piedalīsies Latvijas Universitātes (LU) Starpnozaru izglītības centra eksperte Solvita Lazdiņa, LU profesore, klīniskā un izglītības psiholoģe Baiba Martinsone un politologs Filips Rajevskis. Sarunu vadīs žurnāliste Daina Jāņkalne.

Sarunas tēmas:

·         Emocionāls līdzsvars un drošības sajūtas radīšana bērniem; pareizie vārdi un vēlamā rīcība.

·         Situācija Ukrainā un “kurš ir vainīgs” – vienkāršas atbildes uz sarežģītiem jautājumiem.

·         Naida runa un atšķirīgs viedoklis – kā tos skolā atpazīt un ko ar tiem iesākt.

2.      Papildus tam tiek gatavotas trīs 20 minūšu mācību stundas, ko skolotāji varēs izmantot mācību stundu laikā, lai runātu ar skolēniem par esošo situāciju. Katrā mācību stundā eksperts uzrunās skolēnus. Tās būs iespējams izmantot video formātā, noskatīties kopā ar skolēniem, pēc noskatīšanās ar skolēniem jautājumus un sajūtas pārrunāt.

Mācību stundas tiks izsūtītas izglītības iestādēm, informācija par tām būs pieejama arī Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā.

Mācību stundas tiek gatavotas par šādiem tematiem:

–          (ne)MIERĪGĀ PASAULE – kopā ar Aizsardzības ministriju un Jaunsardzes centru runāsim par galvenajiem drošības aspektiem, drošības situāciju Latvijā, ieskatu pasaules norisēs un mūsu katra atbildību un rīcību šādās situācijās

–          MŪSU VĒRTĪBAS – Kopā ar Skola2030 ekspertiem gatavojam mācību stundu arī par vērtībām.  Cilvēku rīcība balstās vērtībās. Jo stiprāka mūsu iekšējā vērtību sistēma, jo skaidrākas mūsu atbildes uz jautājumiem, kurus krīzes brīžos uzdodam sev un citiem. Visas cilvēces pamatvērtība ir dzīvība.

–          DROŠĪBA NEDROŠĪBĀ – Mūsu emocionālā drošība, bailes, trauksme un neziņa. Sajūtas, ko piedzīvojam. Pusaudžu resursu centrs pastāstīs par psihoemocionālajiem aspektiem.

3.      Sarunām ar bērniem un pusaudžiem iesakām izmantot bukletu “Kā runāt par karu ar bērniem un pusaudžiem”

https://www.pusaudzim.lv/_files/ugd/9c12e9_2de9ddf938214fdfa3319a1bd3de3802.pdf

4.      Kā rīkoties pieaugušajiem, kuriem uzticēta bērnu audzināšana un skološana?
Ieteikumi –https://www.delfi.lv/calis/jaunumi/skolas-novero-latviesu-un-krievu-tautibas-bernu-polarizesanos.d?id=54105936

5.      Vēstures labākai izpratnei iesakām Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Valda Klišāna tiešraides lekciju “Krievzeme vai Krievija? Ukrainas konflikts un viduslaiku vēsture”. Tiešraide notiks 2.martā plkst. 15.00 muzeja Facebook lapā http://www.facebook.com/LNVMuzejs

Avots: Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļas e-pasta vēstule.

Šis ieraksts tika publicēts Pedagogiem, Skolēniem, Vecākiem. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.